sobota, 13 czerwca 2015

Najlepszy i najłatwiejszy makaron – czyli spaghetti z czosnkiem.

U nas to danie przewija się bardzo często i to nie ze względu na lenistwo My po prostu tą wersję makaronu uwielbiamy. Jest prosta, szybka, tania i przepyszna! Musicie koniecznie spróbować.

Składniki:
Makaron spaghetti – u nas ostatnio z pełnoziarnistej mąki durum;
Czosnek – 3 ząbki, drobno posiekane;
Oliwa lub olej do smażenia;
Grana Padano – ilość w zależności od upodobania;

Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, al dente. Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia, przelewamy na sitku odrobiną zimnej wody i z powrotem wrzucamy go do garnka. Na rozgrzanym palniku po makaronie podsmażamy delikatnie czosnek z oliwą lub olejem ( ok. 2 min). Musimy bardzo uważać, bo jeśli czosnek zacznie się brązowić będzie gorzki i zepsuje nam smak potrawy. Dlatego lepiej smażyć go krócej niż dłużej Czosnek z oliwą przelewamy do garnka z makaronem, mieszamy dokładnie i gotowe! Spaghetti podajemy ze świeżo startym parmezanem bądź grana padano.

Palce lizać...i brodę wycierać bo oliwa lubi kapać z makaronu

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz