Składniki na 4 spore miski zupy:
ok. 8 średnich ziemniaków ( pokrojone na kawałki)
2 nieduże marchewki ( pokrojone na dość cienkie plasterki)
1 por ( pokrojony w półksiężyce)
2-3 posiekane ząbki czosnku
750ml bulionu
kiełbasa chorizo - ilość wedle uznania, ja daję ok 120gram pikantnego chorizo ( może być również inna twarda kiełbasa)
kilka listków świeżej kolendry lub natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kiełbasę kroje w plastry i podsmażam w garnku na chrupko, na odrobinie oleju (sama kiełbasa wypuści sporo potrzebnego tłuszczu). Po usmażeniu odkładam ją na talerzyk.
Na pozostały tłuszcz, który wytopił się z kiełbasy, wrzucam pokrojone na kawałki ziemniaki, marchewkę, czosnek i pora. Podsmażam całość jakieś 10 min ( często mieszając) , zalewam bulionem i gotują aż warzywa zmiękną.
Najczęściej zostawiam ją do wystygnięcia i następnego dnia P. przerabia ją na krem blendując dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem, podgrzewam i podaję ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki oraz z kawałkami chrupkiego chorizo.
Musicie się skusić :)
Smacznego!
trzeba spróbować :), wygląda kusząco
OdpowiedzUsuń