niedziela, 30 listopada 2014

P. w kuchni czyli pikantna surówka Jalapeño

Dzisiaj opowiem Wam jak zrobić słynną surówkę Coleslaw ale w wersji pikantnej, z dodatkiem papryczek jalapeño. Wyszperał i opracował ją mój  P. jako dodatek do pieczonego podudzia z indyka, ale myślę, że świetnie będzie współgrała z innymi daniami mięsnymi oraz jako "wsad" do tortilli.  P. rzadko zajmuje się "sprawami" kuchennymi ale jak już to robi to możecie mieć pewność, że jest to strzał w dziesiątkę! ( możecie mieć też pewność, że nie będzie to nic co zawiera mało kalori;) ) Zapraszam Was na mały samouczek jak zrobić Jalapeño Coleslaw.

Potrzebne będą:
Sos:
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki maślanki
2 łyżki octu jabłkowego 
1 łyżka majonezu
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z limonki
2 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanej kolendry
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Surówka:
Mała główka białej kapusty - posiekana w cienkie paseczki
Pół dużej marchewki, startej na grubych oczkach tarki
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
3 łyżki posiekanych papryczek jalapeño (pokazywałam Wam je przy okazji przepisu na Jalapeno Cheddar Burger - kupuje takie, ale żeby nie było octowego smaku, przelewam je wodą na sitku).


Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy, żeby się "przegryzły".

Mieszamy posiekana kapustę, marchewkę i papryczki jalapeño w dużej misce. Wsypujemy sól i cukier, mieszamy całość i zostawiamy. Mieszanka soli i cukru oczyszcza kapustę z nadmiaru wilgoci ale pozostawia ją kruchą i miękka. po 5 minutach przekładamy surówkę do dużego sitka ( z drobnymi dziurkami) i bardzo dokładnie przelewamy ją zimną wodą aby wypłukać nadmiar soli i cukru. Następnie osuszamy ją ręcznikiem papierowym, łączymy z sosem i doprawiamy do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.

Papryczki jalapeño nadają surówce pikantności  a kumin, sok z limonki i kolendra sprawiają, że przywołuje ona meksykański smak.


Naprawdę polecamy! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz