środa, 12 listopada 2014

Meksykańskie inspiracje - Quesadilla z kurczakiem

Moja historia z Quesadillą zaczęła się kilka lat temu w meksykańskiej restauracji Blue Cactus, w Warszawie. To tam zjadłam ją po raz pierwszy i była to miłość od pierwszego zjedzenia! Chrupiące placki, ciągnący się ser...była po prostu pyszna. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała jej zrobić w domu. Po przejrzeniu kilkunastu przepisów w Internecie udało mi się stworzyć mój własny przepis na Quesadillę z kurczakiem.
W zasadzie jest to jedna z moich ulubionych potraw, świetna na kolacje we dwoje jak i na wieczór ze znajomymi. 

Potrzebne będą (porcja na dwie osoby):
2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
Kilka łyżeczek jogurty naturalnego
5-6 pomidorów
Cebulka dymka i szczypior
Sok z połowy limonki
Pół papryczki chili
Pieprz cayenne
3 pszenne placki tortilli
Ser cheddar w kawałku (lub inny twardy,  ostry ser)
Kilka listków kolendry
Kwaśna śmietana
Sól, pieprz
Olej do smażenia 

Wykonanie:
Najpierw marynuje piersi z kurczaka w jogurcie,  z dodatkiem wyciśniętych ząbków czosnku, soli i pieprzu. Wkładam do lodówki najlepiej na ok. 2 godzin ale często wyjmuję je wcześniej.
W międzyczasie przygotowuję sos salsa fresca, który jest bardzo ważnym elementem Quesadilli. Jest to sos z pomidorów dodawany do wielu dań kuchni meksykańskiej. Sparzone pomidory odbieram ze skórki,  wykrawam pestki i kroje miąższ w drobną kosteczkę. Siekam drobno cebulkę i szczypior od dymki, pół papryczki chili bez pestek, kilka listków kolendry. Mieszam wszystko z pomidorami,  dodaje sok z połowy limonki, sól, pieprz czarny i pieprz cayenne do smaku i zostawiam żeby się przegryzło. Jak salsa puści dużo soku to najlepiej trochę odlać.


Piersi z kurczaka kroję w kawałki i smażę na niewielkiej ilości oleju. Odsączam i odkładam na bok.
W międzyczasie ścieram ser cheddar na grubych oczkach tarki.
Układam placki tortilli na papierze do pieczenia. Połowę każdego placka posypuje startym serem, smaruję 3 łyżkami salsy, układam kawałki kurczaka i znowu posypuje serem. Na koniec składam placki na pół i wsadzam do piekarnika na 200 stopni na kilka minut, aż ser zacznie się topić a placki zrobią się lekko brązowe i chrupiące.


Quesadillę z kurczakiem podaję z pozostałą częścią salsy i kwaśną śmietaną.


Nie musicie wierzyć mi na słowo - zróbcie! Palce lizać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz