niedziela, 22 lutego 2015

Tarta z borówkami jak z francuskiej cukierni :)

Dziś przepis na delikatną, kruchą tartę z borówkami amerykańskimi, która rozchodzi się w zastraszającym tempie! Jeśli chcecie nią kogoś poczęstować koniecznie zróbcie więcej niż jedną porcję, inaczej nie ma szans ;) 

Na kruche ciasto potrzebujemy: 
130 g masła o temperaturze pokojowej
pół łyżeczki soli
35 ml mleka o temperaturze pokojowej
175 g mąki
pół łyżeczki cukru pudru
1 żółtko

Warstwa owocowa:
400 - 450 g świeżych borówek amerykańskich (lub jagód), nie poleca się mrożonych
60 g cukru pudru 
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Formę na tartę nacieramy masłem i oprószamy mąką. Rozwałkowujemy ciasto lub wyklejamy nim dno i boki blachy oraz nakłuwamy ciasto widelcem.
Borówki przebieramy dokładnie i mieszamy z cukrem pudrem. Następnie wykładamy je na ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i wkładamy formę z ciastem na środkowy poziom. Tartę pieczemy 30 min. 


Tartę można posypać przed podaniem cukrem pudrem ale u nas najbardziej sprawdza się wersja bez dodatków. Warstwa owocowa rozpływa się w ustach (czasem również po ubraniu) niczym gęsty kompot jagodowy. A ciasto delikatnie słonawe w połączeniu z cukrem pudrem oraz kwaskowatymi borówkami jest wręcz nieziemską przyjemnością!
Koniecznie zróbcie a potem się pochwalcie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz