środa, 27 maja 2015

Cheesecake z truskawkami na ochłodę :)

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić łatwym przepisem na przepyszny deser. Nie wymaga dużo pracy, ale należy go zrobić dzień przed planowanym podaniem. Jest smaczny, nie za słodki, podany z owocami wspaniale sprawdzi się jako deser na ochłodę :)
Do dzieła!

Potrzebne będą:
Sernik:
250 gram ciastek Digestive
100 gram roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
600 kram kremowego serka, może być philadelphia
100 gram cukru pudru
284 ml śmietany 36%
Polewa:
400 gram truskawek
10 gram cukru pudru

Przygotowanie:
Rozgniatamy ciasteczka na drobne okruszki, najłatwiej mikserem. Można również umieścić je w plastikowej torebce i rozgniatać je wałkiem. W międzyczasie roztapiamy 100 gram masła. Kiedy oba składniki będą gotowe, mieszamy je ze sobą bardzo dokładnie, upewniając się że wszystkie okruszki pokryte są masłem. Dół blachy tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę z ciastek na blachę. Ugniatamy ją mocno łyżką aby utworzył się płaski, zwarty spód. Wkładamy blachę na 1 godzinę do lodówki.
Po godzinie miksujemy ze sobą serek, cukier puder i ekstrakt z wanilii, następnie dodajemy śmietanę kontynuując mieszanie aż składniki będą połączone na gładką masę. Rozprowadzamy masę łyżką na "ciasteczkowy" spód, smarując od brzegów tortownicy do środka, upewniając się że nie zostawiamy żadnych pęcherzyków powietrza. Masę wyrównujemy na górze łyżką lub nożem. Ciasto umieszczamy na noc w lodówce.

30 minut przed planowanym podaniem wyciągamy ciasto z lodówki i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy polewę, mieszając połowę truskawek z cukrem pudrem w blenderze na gładką masę. Blachę z ciastem kładziemy na odwróconym garnku, i powoli odpinamy jej brzegi. Kiedy obręcz od tortownicy zejdzie, delikatnie zsuwamy ciasto z podstawy i papieru na duży talerz. U mnie świetnie sprawdza się płaska łopatka, którą podważam ciasto aby je odkleić od papieru.

Cheesecake podajemy z polewą truskawkową i cząstkami owoców.


Mmmm to jest pyszne :D




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz