niedziela, 25 stycznia 2015

Meksykańska zupa dobra na wszystko :)

Jak pewnie zauważyliście meksykańska kuchnia jest jedną z naszych ulubionych. Tym razem pokażę Wam jak robię zupę po meksykańsku. Jak przystało na danie z mojej kuchni, będzie ona pikantna, ale Wy możecie zmniejszyć dawkę pieprzu cayenne i wtedy wyjdzie łagodna wersja. To co lubię w tej potrawie, poza smakiem oczywiście, to różnorodność dodatków jakie można do niej podać co sprawdzi się nie tylko w domowym zacisze ale z powodzeniem można ją zaprezentować gościom. Jest to danie jednogarnkowe, świetnie nadające się zarówno na obiad jak i na kolacje, ale i świetnie pasuje na posiłek do pracy. Podobnie jak chili con carne, zupa meksykańska ląduje na naszym stole zarówno zimą jak i latem. 

Potrzebne będą: 
500 gram mielonej wołowiny 
1 czerwona cebula, drobno posiekana 
1 biała cebula, drobno posiekana 
4 ząbki czosnku, posiekane
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli 
1 mała puszka kukurydzy 
1 puszka krojonych pomidorów 
1 litr bulionu 
1/2 łyżeczki kuminu
Pieprz cayenne, sól i pieprz czarny do przyprawienia 

Dodatki: 
Ser cheddar lub inny twardy, ostrawy ser 
Kwaśna śmietana
Bagietki czosnkowe lub chrupiące pieczywo
Kolendra lub natka pietruszki 


Na początku jak zwykle przygotowuję wszystkie składniki, kroję, siekam i co tam jeszcze potrzeba ;)
W głębokim garnku rozgrzewam olej i podsmażam posiekane cebule i czosnek. Następnie dodaję mięso mielone i smażę je kilkanaście minut aż zacznie się robić lekko brązowe. Dalej dodaję kukurydzę, czerwoną i białą fasolę oraz pomidory ( wszystkie te składniki dodaję w całości, bez odlewnia zalewy). Na tym etapie dodaje też kumin i dwie łyżeczki pieprzu cayenne i smażę kolejne kilka minut. Zalewam potrawę bulionem i gotuję całość na małym ogniu aż mięso zmienię. Zajmuje mi to zwykle nie wiele ponad godzinę. 
Na koniec można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla koloru oraz należy doprawić do smaku solą i, pieprzem i w razie potrzeby kolejną porcją pieprzu cayenne. 


Zupę meksykańską podaję ze startym serem cheddar, listkami natki pietruszki lub kolendry i łyżką kwaśnej śmietany. Jako dodatek najlepiej sprawdzi się bagietka czosnkowa lub po prostu chrupiące pieczywo. 


Palce lizać! ( szczególnie jak masło z bagietki po nich kapie;))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz