Dzisiaj podzielę się z Wami kolejnym pomysłem na potrawę bezglutenową. Po raz kolejny udało mi się wykorzystać mąkę gryczaną i zrobić przepyszne danie! Znowu się przekonuję, że podczas odchudzania
posiłki nie muszą być nudne albo bez smaku! Połączenie kilku produktów –
zdrowych i wartościowych, może przynieść naprawdę nie oczekiwany efekt. I tak
też było tym razem. Jestem pewna, że zasmakuje nie tylko tym na diecie :)
Składniki na 1 porcję
poniżej.
Omlet:
1 jajko
3 łyżki mąki gryczanej
1 łyżka mąki kokosowej
5 łyżek mleka ryżowego
(możecie je zastąpić mlekiem krowim, kokosowym, wodą)
Olej kokosowy do
smażenia.
Farsz:
100 gram dużych krewetek
– u mnie najczęściej mrożonych
2 pieczarki
3 plasterki pomidora
1 ząbek czosnku
Kilka kropel soku z
cytryny
Dwie garście mieszanki
sałat ( u mnie szpinak, rukola, rukiew wodna)
Sól, pieprz do smaku
Masło klarowane do
smażenia
Przygotowanie:
Krewetki zalewamy wodą i
czekamy kilka minut aż się rozmrożą, następnie osuszamy delikatnie ręcznikiem
papierowym. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i dusimy na łyżeczce masła
klarowanego. Krewetki smażymy również na maśle klarowanym, z czosnkiem i sokiem
z cytryny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ew. pieprzem cayenne. W
międzyczasie miksujemy ze sobą wszystkie składniki na omlet i smażymy z dwóch
stron na patelni. Na koniec, kroimy omlet na pół, na jednej części układamy
wszystkie składniki, przykrywamy drugą połową i jemy ze smakiem!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz