Jak wiecie, ze względu na problemy ze zrzuceniem zbędnych
kilogramów, odstawiłam między innymi produkty glutenowe (tutaj znajdziecie więcej na ten temat -> link) .W związku z tym na
moim blogu będą się pojawiały przepisy, które może i Wam ułatwią przygotowanie
takich posiłków.
Zaczynamy od prostego przepisu na ryż z cukinią i jajkiem.
Potrzebne będą (składniki na dwie porcje):
1 cukinia
100 gram ryżu (u mnie brązowy)
3 jajka
Sól, pieprz
1 łyżka masła klarowanego
Natka pietruszki, szczypiorek lub inna ulubiona zielenina
Oregano lub zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinie
myjemy (nie obieramy) i kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na łyżce masła
klarowanego, doprawiamy odrobinę sola i pieprzem. Do cukinii dorzucamy
ugotowany ryż i smażymy jeszcze chwilę. Na koniec wbijamy jajka, dokładnie
mieszamy, smażymy aż będę całkowicie ścięte i doprawiamy do smaku.
Podajemy z ulubioną zieleniną – u mnie natka pietruszki. Ja do tego zrobiłam kotlety z polędwicy wołowej - danie pierwsza klasa!
Smacznego!
Super pomysł na ryż. :) Na pewno zagości na naszym stole jako dodatek.
OdpowiedzUsuńNaprawdę jest niezły :)
OdpowiedzUsuń