Dzisiaj przepis, który
sprawia, że moje odchudzanie jest pyszne! Mowa tutaj o cieście kokosowym, które cieszy
zarówno oczy jak i kubki smakowe. Zajadam się nim nie tylko ja ale również
P. który zdecydowanie nie jest zwolennikiem dietetycznego jedzenia :D
Ciasto kokosowe z
owocami, inspirowane przepisem na Ciastka z mąki kokosowej - Kingi Paruzel.
Potrzebne będą:
100 gram mąki kokosowej
50 gram wiórek koksowych
4 jajka
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
1 łyżeczka oleju
kokosowego
Owoce do dekoracji –
najlepiej sprawdzą się tutaj borówki z malinami
Opcjonalnie - 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Blaszkę o średnicy 20 cm smarujemy łyżeczką oleju
kokosowego, piec nastawiamy na 180 stopni, góra – dół z termoobiegiem. W misce miksujemy jajka a następnie dodajemy
wszystkie pozostałe składniki. Ciasto wylewamy do foremki i dekorujemy dużą
ilością owoców. Jak pisałam wyżej dla nas połączenie borówek i malin w tym
wypadku sprawdza się najlepiej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20
min ( pieczemy ciasto do „suchego patyczka”). Wcinamy ze smakiem po ostudzeniu :)
Ciasto jest proste i
szybkie w wykonaniu. Smakuje nawet lepiej drugiego dnia. Polecam zdecydowanie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz