Trzeba przyznać, że lubię ciasta, zarówno piec jak i jeść. Ale szarlotka jest dla mnie wyjątkowa ponieważ przypomina mi smakiem i zapachem wiele wydarzeń z mojego życia. Szarlotkę piekła moja mama kiedy chciała nam zrobić słodki podwieczorek, na szarlotkę do cukierni chodziło się w podstawówce na randki. Szarlotka kojarzy mi się również z wyjazdami w góry, gdzie w przytulnym kawiarniach można było się nią raczyć, pięknie podaną z bitą śmietana albo na ciepło z lodami:) Aż w końcu szarlotkę kojarzę z domem mojej siostry, bo tam jej córki wypiekają ją nałogowo i w zasadzie przy okazji każdej wizyty mamy okazję jej zasmakować.
I tak o to dochodzimy do momentu naszykowania potrzebnych składników:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
100 gram dobrego, twardego masła
1 jajko + 1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 średniej wielkości jabłek
Odrobina soku z cytryny
Cynamon
Tortownica o średnicy 23 cm
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i poddusić z odrobiną soku z cytryny i cynamonem wedle uznania. Jabłka powinny lekko zmięknąć a nie zmienić się w papkę. Następnie odstawiamy jabłka do wystudzenia.
W między czasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je.
Odkładamy na bok część ciasta, wielkości połowy pięści a większą częścią wyklejamy dno i boki wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką blaszki. Kiedy jabka wystygná przekadamy je na ciasto. Następnie rozwałkowujemy pozostawioną część ciasta, tniemy w paseczki i układamy na przemian na cieście.
Tak przygotowaną tortownicę umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy 30-35 minut (180 stopni z termoobiegiem). Po tym czasie wychodzi z pieca przepyszna szarlotka o delikatnym posmaku masła i jabłek z cynamonem. Gwarantuję, że nie będzie za słodka, nie będzie za tłusta - będzie w sam raz!
Długo zastanawiałam się w czym tkwi sekret dobrej szarlotki - i wiecie co? Szarlotka smakuje jest najsmaczniejsza wtedy, kiedy jest pieczona z miłością!
Smacznego:)
Mmmmm już czuję ten zapach ♡♡ przepisałam przepis i mam :-) może zrobię 😄 Buziaczki :-* asiooniek
OdpowiedzUsuńZrób, zrób nie pożałujesz :D
UsuńMmmmm już czuję ten zapach ♡♡ przepisałam przepis i mam :-) może zrobię 😄 Buziaczki :-* asiooniek
OdpowiedzUsuń